Globe magazine

Hoe is het om als Nederlandse expat in het buitenland te werken?
Globe Magazine vroeg het aan Crijn Pieter Sprinkhuizen.

 

Locatie: 40.7519708;-73.97177149999999

06 juli 2017

 

U bent onlangs naar New York verhuisd. Hoe waren uw eerste weken?


"Ik ben verhuisd om een vestiging voor ons bedrijf op te zetten. De eerste weken waren enorm chaotisch. Een aantal basiszaken zoals het opzetten van de Inc., een appartement, verzekering en kantoor konden we vanuit Nederland regelen maar eenmaal in de VS gearriveerd moest er nog veel gebeuren voordat ik daadwerkelijk aan de slag kon. Aangezien alles anders werkt dan je gewend bent en ik niemand had om op terug te vallen, heb ik veel op trial and error basis moeten doen. Daar kwam bij dat vrijwel direct nadat ik hier was er een flinke sneeuwstorm over New York trok en het hele land plat ging. Ik heb de eerste weken in eigen huis gekampeerd."

 

Kunt u in New York gewoon uw Nederlandse zelf zijn?


"Aanpassen is een must en dit geldt niet alleen voor een Nederlander in New York. Hier in New York komt de Hollandse directheid wel van pas maar de Amerikaanse cultuur is gewoonweg anders dan de onze. Daar kun je tegenin gaan maar daar heb je alleen jezelf mee. In de VS gebruik ik trouwens mijn tweede naam Pieter, omdat Crijn een moeilijke naam is voor Amerikanen."


Waar moet iemand die als expat naar New York rekening mee houden?

 

"Allereerst dat het leven hier aanzienlijk duurder is. Zaken zoals huur, verzekeringen en levensonderhoud kosten hier een aantal maal van wat het in Nederland zou kosten. Buiten de stad is het leven goedkoper, maar forensen zijn al snel een of twee uur onderweg naar hun werk."

 

Is het makkelijk om een sociaal netwerk op te bouwen?

 

"Dat gaat niet vanzelf, zeker niet in een stad als New York, waar mensen langs elkaar leven. Nu is het wel zo dat New York een grote multiculturele smeltkroes is en dat hier veel mensen bezig zijn met het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk. Zowel locals als expats staan open voor nieuwe contacten. Het is niet ongewoon als mensen die elkaar voor de eerste keer ontmoeten, afspreken om een keer wat te eten of te drinken. Je kunt mensen vrij makkelijk benaderen hiervoor. Dit voelt de eerste keren wat vreemd maar went vrij snel."

 

Bron: globe magazine voor internationaal ondernemen | juli - augustus 2017

 

Bekijk hier de PDF

 

 

Terug naar het overzicht

Locatie