Gemeente Groningen

Rein Mebius, beleidsmedewerker bij gemeente Groningen

IP Parking won recent een aanbesteding van de gemeente Groningen. Wat hield deze in?

Rein: "In vier parkeergarages in de gemeente Groningen wordt het systeem van IP Parking momenteel geïmplementeerd. Bij één parkeergarage in aanbouw wordt op dit moment het systeem aangebracht en bij drie bestaande garages in de gemeente is de apparatuur onlangs vervangen. Daarnaast staat op de planning om begin 2020 nog een andere garage te gaan uitrusten met het systeem van IP Parking.

"IP Parking is geen trendvolger

maar een trendsetter."

Waar had de gemeente Groningen behoefte aan?

We waren op zoek naar een robuust, toekomstbestendig en flexibel parkeermanagementsysteem. Met robuust bedoelen we: betrouwbare en toekomstbestendige hardware die doet wat het moet kunnen. Er worden nog steeds nieuwe technieken ontwikkeld die toegang bieden tot parkeergarages. Daarom moet het systeem flexibel zijn ingericht, zodat het kan worden uitgebreid met deze toekomstige technieken. Wat we ook heel belangrijk vinden, is dat het systeem ons voorziet van managementinformatie waarmee wij onze bedrijfsvoering kunnen sturen.

Waarom heeft IP Parking deze aanbesteding gewonnen?

Als gemeente zijn we bezig met het uitgeven van gemeenschapsgeld en daar zijn strikte regels aan verbonden. Gemeente Groningen heeft een Europese aanbesteding uitgezet. Daarin hebben wij gedetailleerd aangegeven waar het nieuwe systeem aan zou moeten voldoen. Om te voorkomen dat de prijsvechters het zouden winnen, hebben we een bepaalde verhouding afgesproken als het gaat om kwaliteit en prijs. Daarbij lag onze focus meer op kwaliteit dan op prijs. IP scoorde het hoogst en won hierdoor de aanbesteding.

Wat vindt gemeente Groningen belangrijk als het om parkeren gaat?

Wij streven ernaar om de gebruikers van onze parkeerfaciliteiten tegen een redelijk tarief te ontzorgen, waardoor wij tot een sluitende exploitatie van onze voorzieningen komen. IP Parking past daarbij. De apparatuur en het systeem dat we bij IP hebben ingekocht, vormen een belangrijke factor om deze doelstelling te kunnen behalen.

Hoe is jullie ervaring met IP Parking tot nu toe?

We zijn erg tevreden over IP Parking. Het is de eerste keer dat we samenwerken. Ze hebben bij de aanbesteding gezegd dat ze heel veel kunnen. In de praktijk blijkt dat ze niet alleen zeggen wat ze doen maar ook doen wat ze zeggen. Daar waar ze dat nog niet helemaal hebben gedaan, wordt achter de schermen hard gewerkt om volledig te voldoen aan de verwachtingen die ze hebben gewekt.

Zijn er voor IP Parking ook verbeterpunten?

Wat voor verbetering vatbaar is, gaat over de puntjes op de i. IP is achter de schermen bezig met het in orde maken van de laatste 5 procent om het systeem volledig aan onze wens te laten voldoen. Je kunt merken dat IP Parking op dit moment als partij ontzettend 'booming' is en veel aanbestedingen wint. Dit maakt dat de inzet van deskundige mensen verdeeld moet worden over verschillende projecten. De groeispurt die zij maken trekt mogelijk een wissel op de organisatie. Daarentegen wordt er goed geluisterd en gedacht in mogelijkheden. Wij maken van ons hart geen moordkuil, en kunnen heel open zijn in de dialoog met IP Parking. Dat is iets wat ons erg aanspreekt." Aldus Rein Mebius.

Locatie