PI Over Amstel "Bijlmer Bajes"

22 september 2008

De Bijlmerbajes is een gevangenis in Amsterdam nabij het Amstelstation. De officiële naam luidt Penitentiaire Inrichting Over-Amstel (PIOA). Samen met Penitentiaire Inrichting De Stadspoort wordt gesproken van de Penitentiaire Inrichtingen Amsterdam (PIA). Het gebouw is ontworpen als een humane gevangenis en werd in 1978 geopend zonder tralies voor de ramen. Toen bleek dat het glas van de ramen toch niet helemaal onbreekbaar was, werden alsnog tralies geplaatst; deze werden 'lamellen' genoemd.

 

Het complex bestaat uit zes torens met kleine afdelingen. De torens zijn verbonden door een lange gang, die door de gevangenen "de Kalverstraat" wordt genoemd. De hoofdingang van de gevangenis ligt op ongeveer 350 meter van metrostation Spaklerweg. De allitererende naam "Bijlmerbajes" kreeg het hoogbouwcomplex waarschijnlijk omdat in dezelfde tijd de hoogbouw in de nabijgelegen Bijlmermeer werd gebouwd. De "Bijlmerbajes" ligt echter niet in Bijlmermeer, maar in de wijk Overamstel.

 

De bestaande apparatuur wordt vervangen door het parkeersysteem van IP Parking. Het betreft een volledig betaald parkeersysteem waarbij eenvoudig parkeerkaarten kunnen worden omgecodeerd naar vrij uitrijden. Dit heeft als voordeel dat PIA niet meer vast zit aan de éénmalige uitrijkaarten.

 

Terug

Projectlocatie