P+R De Uithof

IP Parking heeft opdracht gekregen voor het realiseren van het parkeermanagement in het nieuwe P+R de Uithof.

06 december 2012

De parkeergarage komt te liggen naast de A28, op het terrein van De Uithof. De garage biedt plaats aan 2.000 auto's. Hiervan zijn 1.500 parkeerplaatsen bedoeld voor medewerkers van Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht en toekomstige partijen in het Utrecht Science Park. De overige 500 parkeerplaatsen zijn bedoeld voor P+R gebruik. Dit zijn publieke parkeerplaatsen met een dagkaart voor tram en bus.

 

De parkeergarage biedt een overstap van de auto naar andere vervoersmiddelen, OV en fiets, zodat het achterliggende gebied makkelijk bereikt kan worden.

 

Onder de garage komen ook een fietsenstalling, tram en bushalte en er is rekening gehouden met voetgangers die gebruik willen maken van de vervoersmiddelen. Daarnaast wordt voor klimmers aan de zuidgevel van de parkeergarage een klimwand gebouwd.

 

De garage heeft een unieke constructie ter voorkoming van veel zoekverkeer. Na de inrit wordt een keuze gemaakt tussen de 'gele' en 'groene' zone. Deze lagen gaan om-en-om naar boven. Dit bespaart de helft aan verkeer in de garage.

 

In de parkeergarage komen oplaadpunten voor elektrische auto's. Ook deze worden geleverd door IP Parking. In de opstart 4 stuks, later in de uitrol kan dit oplopen tot 48 stuks.

 

De parkeerapparatuur biedt de mogelijkheid om te kiezen voor uitsluitend parkeren of de keuze om eveneens gebruik te maken van het OV. Het tarief wordt hierop gebaseerd. Het project is een samenwerking van de Gemeente Utrecht, Hoge School Utrecht, Utrecht Medisch Centrum en Universiteit Utrecht. Adviseurs voor o.a. de parkeerinstallatie door Movares en Spark-parkeren.

 

Aantrekkelijke en bereikbare stad

Het aanbieden van P+R- locaties op de grote invalswegen van de stad is een onderdeel van een samenhangend pakket van maatregelen gericht op het stimuleren van fiets- en OV-gebruik, betere doorstroming van het autoverkeer en schoon vervoer. De gemeente Utrecht wil hiermee de stad leefbaar en bereikbaar houden èn een aantrekkelijke vestigingsplaats blijven.


Parkeren voor medewerkers.

 

De vier partijen hechten een groot belang aan een goede en duurzame bereikbaarheid van de stad Utrecht en de eigen voorzieningen. Het UMC Utrecht, de Universiteit en de Hogeschool willen met deze parkeergarage hun medewerkers een parkeerplek bieden met de mogelijkheid om op comfortabele wijze over te stappen op het openbaar vervoer of de (ov-)fiets. De P+R voorziening beperkt de parkeer- en verkeersdruk in De Uithof. Dat is goed voor de bereikbaarheid, de leefbaarheid en verdere ontwikkeling van het gebied.

 

De jury van de internationale BIM Awards heeft dit Utrechtse P+R-project aan de Uithof betiteld als 's werelds beste 'beton-project'. Belangrijkste reden voor de winst: alles aan de parkeergarage is scheef.

 

"Omdat alles scheef is aan de parkeergarage is het een enorme uitdaging voor de ingenieurs die aan het project meewerken. De smalle structuur van het gebouw maakt het lastig om alle versterkingen op de juiste plaats in te passen," laat de jury in een verklaring weten. De ingewikkelde betonvormen in het gebouw worden op een speciale manier ingepast.

 

Terug naar het overzicht

Projectfotografie

Projectlocatie