Parkeergarage Albert Cuyp wint internationale architectuurprijs

14 juni 2019


ZJA Zwarts & Jansma Architecten heeft een Award of Excellence voor Architectural Achievement ontvangen met het ontwerp voor de ondergrondse Albert Cuypgarage in Amsterdam. De award is in het leven geroepen door de International Parking & Mobility Institute (IPMI).

 

De Albert Cuypgarage is gebouwd om de leefbaarheid in de Amsterdamse wijk De Pijp te vergroten en de schaarse openbare ruimte beter te benutten. Het is de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een Amsterdamse gracht. Het idee achter het architectonische ontwerp van ZJA is om de parkeergarage te laten opgaan in het bestaande stadslandschap.

 

Onzichtbaar

De parkeergarage is bijna onzichtbaar op straatniveau, omdat deze volledig verborgen is onder een bestaande gracht en zo opgaat in het stedelijke landschap. Vrijwel alle parkeerplaatsen op straat in de directe omgeving van de parkeergarage zijn verwijderd en verplaatst naar de parkeergarage. De voormalige parkeerplekken op straat zijn opnieuw ontworpen om meer openbare ruimte te creëren voor nieuwe speeltuinen, planten en pleinen.

 

Meer ruimte groen en spelende kinderen

De gemeente Amsterdam wil de kwaliteit van het leven en de bereikbaarheid van de stad verbeteren door meer ruimte te creëren voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en groen. Om dit te bereiken heeft de stad verschillende maatregelen genomen om de aanwezigheid van auto's in de stad te verminderen en om autovrije buurten te creëren. Een van deze maatregelen is de bouw van de Albert Cuypgarage voor 600 auto's verdeeld over twee niveaus onder de Boerenwetering gracht.

 

Bron: Parkeer24

 

Bekijk project

 

Terug

Foto's

Locatie