Gratis parkeren voor een voller centrum

HELMOND - Vraag een willekeurige winkelier in deze financieel penibele tijden wat er moet veranderen om meer volk naar het centrum van Helmond te krijgen en het antwoord is steevast hetzelfde: schaf het parkeergeld af.

10 april 2015

Nu Helmondse ondernemers als alternatief het parkeergeld van hun klanten gaan betalen, zou dat dus ook meer mensen naar het stadscentrum moeten lokken. Dat is althans het idee.

 

"Het is in Nederland in ieder geval een redelijk uniek idee", zegt Hillie Talens van Crow, een kennisplatform over verkeer en vervoer: "Je hebt wel individuele winkels die dat doen. Maar dat het op zo'n grote schaal - veertig winkels en horecazaken doen er mee – gebeurt, is nieuw voor mij."

 

Crow doet geregeld onderzoek naar de invloed van parkeertarieven op de keuze of mensen naar het winkelcentrum komen. Volgens Talens is die gering: "Je gaat ergens winkelen omdat er leuke winkels zijn en vanwege de sfeer. Dat speelt een grotere rol dan het wel of niet hoeven betalen van parkeergeld. Ik vraag me dan ook af of je met gratis parkeren meer mensen lokt." Neemt niet weg dat Talens positief is over het initiatief: "Je maakt als ondernemers natuurlijk wel een mooie geste naar klanten. En dat draagt bij aan een positieve uitstraling van Helmond als stad. Maar niet op e korte termijn."

 

Dat verwacht ook Jildau Schuilenburg van Detailhandel Nederland. "Het heffen van parkeergeld is een beleid van jaren. De klanten die je daarbij bent verloren, heb je niet ineens terug. Bovendien concurreert Helmond niet alleen met Deurne of Eindhoven, maar vooral ook met internet."

 

Schuilenburg is er daarentegen wel van overtuigd dat parkeergeld winkelend publiek afschrikt: "Parkeergeld staat in de top drie van factoren die meespelen in de keuze voor de locatie waar mensen gaan winkelen. Ik vind alleen dat de gemeente de parkeertarieven omlaag zou moeten schroeven. Want van een aantrekkelijk centrum profiteren echt niet alleen de winkeliers. Toch draaien zij er nu voor op."

 

Die gedachte zal bij de ondernemers in het centrum van Helmond ongetwijfeld door het hoofd zijn geschoten. Over hun eigen initiatief zijn ze niettemin unaniem enthousiast. "Maar niemand weet of dit een succes wordt", is Mark van Helmond van Rest-O-Ricus realistisch. "Het is wel uniek, dit hebben ze zelfs in Eindhoven niet."

 

Juwelier Bram Stockx aan de Ameidestraat sluit zich daar bij aan: "Het zal moeten blijken of hierdoor ook meer mensen naar de stad komen. Maar klantvriendelijker dan dit ga je het niet krijgen." Ook overbuurman Roger Bombeeck van kledingzaak 't Kelderke weet dat er geen garanties zijn. "Maar het is heel simpel. Als je niks doet, weet je zeker dat er geen extra mensen naar de stad komen."

 

55 cent voor drie uurtjes shoppen

HELMOND – Het klinkt natuurlijk als de perfecte verkooptruc: de Helmondse ondernemer die het parkeergeld van zijn klant betaalt. Eerst zien, dan geloven. Het ED nam in het weekend de proef op de som met een fictief middagje shoppen in het centrum. De eerste benodigdheid om van dit initiatief, Gepast winkelen, te profiteren is een pasje van het langer bestaande concept Gepast parkeren. Op dat pasje storten ondernemers het parkeertegoed. Aanvragen kan online, kosten: 1,00 euro. Voor onze fictieve shopronde parkeren we onze al even fictieve auto in parkeergarage Doorneind. Met het pasje krijgen we alvast korting op het uurtarief: 1,50 in plaats van 2,00 euro. Eerste pitstop is Telefoonmaken.nl aan de Molenstraat.We laten daar het scherm van onze smartphone repareren: 1,00 euro parkeertegoed. Hetzelfde bedrag keert Stockx Juweliers aan de Ameidestraat uit nadat we ons hebben gemeld voor een nieuwe horlogebatterij.We spieken nog even bij de prijzige sieraden. Als we die aanschaffen kunnen we de rest van de dag gratis parkeren, belooft eigenaar Bram Stockx. Elke ondernemer bepaalt zelf hoeveel parkeergeld hij uitkeert. Daarbij wordt eerst een basisbedrag ingesteld. Iedere keer als het pasje van de klant langs het Gepast winkelenapparaat wordt gezwiept, wordt dat bedrag bijgeschreven. Bij lunchroom Il Borgo gebeurt dat in stapjes van 0,25 cent. Eén zwiep krijgen we na twee koffie met gebak. Een knipbeurt bij Team Kapsalon in de Elzaspassage levert daarna 1,00 euro op. Terwijl we in kledingwinkels speuren naar een nieuw outfit, stokt de teller. Veertig ondernemers doen mee aan deze pilot van Gepast winkelen, maar daar zit slechts een handvol kledingwinkels tussen. Geen ketens als H&M, WE of Esprit.Wel 't Kelderke aan de Ameidestraat. Na de aankoop van een blouse krijgen we 0,50 euro. Inclusief de 0,20 euro die we daarna bij Rest-O-Ricus ontvangen bij een fastfood-menu levert dat een totaal gespaard tegoed op van 3,95 euro. Voor drie uurtje parkeren blijft er nog 0,55 euro over om te betalen. Een fooi.

 

Bron: Eindhovens Dagblad

 

 

Terug