Gemeente Gorinchem kiest voor IP Parking & Stadsparkeren

Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw parkeersysteem uitgekozen dat zoveel mogelijk voldoet aan de wensen van parkeerders in Gorinchem. Met dit parkeersysteem kunnen bezoekers straks weer achteraf betalen met contant geld en pin in de parkeergarages Kazerneplein en Kweeklust.

22 juni 2015

Ook keren de slagbomen bij de in- en uitrit terug. Consequentie is wel dat het financiële voordeel van het eerder gekozen systeem vervalt. De gemeente wordt weer verplicht om btw over de inkomsten van het parkeren af te dragen aan de belastingdienst. In plaats van 1,20 euro per uur betalen gaat parkeren in de parkeergarages straks 1.60 euro per uur kosten. Naar verwachting is het parkeersysteem rond 1 oktober operationeel.

 

Alle wensen en eisen hebben geleid tot een aantal uitgangspunten voor het nieuwe systeem zoals gebruiksvriendelijke automaten, achteraf per minuut betalen met contant geld of pin, mogelijkheid tot belparkeren, lage investeringskosten, een bewezen techniek en geen kentekeninvoer. Het nieuwe systeem voldoet hier vrijwel helemaal aan. Zo hoeft straks geen kenteken meer te worden ingevoerd in de nieuwe automaten en kunnen bezoekers weer achteraf betalen met contant geld en pin. Ook biedt het systeem in de toekomst kansen voor ondernemers. Via een kaartsysteem ontstaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld parkeergeld aan klanten terug te betalen of om korting te geven. Wethouder Verkeer en Vervoer Hans Freije: ,,We hebben onze partners gevraagd wat zij belangrijk vinden als het gaat om parkeren in de parkeergarages. Ook hebben we goed gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid en natuurlijk de kosten. Steden als Den Bosch en Helmond gebruiken hetzelfde systeem en dit is tot nu toe naar tevredenheid."

 

Het systeem is nog niet geschikt voor alle providers van belparkeren. Dit is met het huidige systeem wel het geval. Dit betekent dat betalen met de mobiele telefoon in de parkeergarages straks wel mogelijk is voor gebruikers van Parkmobile, Parkline Stadsparkeren en SMSparkeren, maar nog niet voor gebruikers van andere providers. Naar verwachting is dit volgend jaar opgelost. Het systeem biedt extra gebruiksgemak voor gebruikers van Parkmobile, Parkline, Stadsparkeren en SMSparkeren. Via kentekenenherkenning bij de inrit kunnen zij direct in- en uitrijden. Aanmelden via de app is niet nodig. De rekening wordt achteraf thuisgestuurd. Deze extra service moeten mensen wel zelf aanvinken in de instellingen van hun app.

 

In mei 2015 nam de gemeenteraad het besluit om het bestaande systeem in de parkeergarages te vervangen. Daarna heeft de gemeente vijf verschillende systemen bekeken. Het systeem dat nu gekozen is, voldeed het beste aan de uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn tot stand gekomen in samenspraak met verschillende partners, bezoekers en inwoners. Zo is via de winkeliers een enquête gehouden onder inwoners en bezoekers van Gorinchem. Ook het Binnenstadsmanagement en Hartje Gorkum zijn intensief betrokken bij de selectie van een nieuw systeem.

 

Bron: destadgorinchem.nl

 

 

Terug